Nesodden Velforbund

Avisens forside
Tidligere artikler
Tidligere trykte utgivelser av Velavisen
Våre medlemsvel
Til Nesodden velforbunds webside
Nesodden velforbund på
facebook



Støtt NVF med
din grasrotandel!
Grasrotandelen


tips en venn

Ny søppelordning på ”odden”.

av Knut Ertresvaag - leder i Nesodden Velforbund

Utskriftsvennlig pdf her. (2,56 Mb)


Jeg har tidligere forsvart beskrivelsen av Nesodden som en hemmelig hage og behovet for å ivareta og bevare det særegne på vår flotte halvøy. Hemmelige hager trenger også luking og nå og da et nytt strøk maling eller en og annen forandring for at vi ikke skal stagnere i nostalgiens krattskog. Forandringer er lett å legge merke til og i løpet av sommeren har noen forandringer fått mer oppmerksomhet i den lokale media enn andre. Vi snakker selvfølgelig ikke om det skiftende været, men om den nye avfallsløsningen. Våre stativer med den svarte sekken hvor vi fikk merkelig nok fikk plass til alt og ble tømt en gang i uka har blitt byttet ut med to større plastdunker. En for papir og en for restavfall, de tømmes også sjeldnere og tilbakemeldingene har ikke latt seg vente. Amta har derfor i flere uker i sommer skrevet om fulle kasser og folk som sjeneres av lukt og fluer.

 

Ny søppelording på Nesodden


 

Jeg vil starte med å slenge med på hylekoret med å si at til tross for at jeg nå har to store, nye plastkasser utenfor huset mitt har jeg også fortsatt mitt gamle søppelstativ. Det skylles utelukkende at min ”Hent Meg” klistermerke falt av i regnet og ville aldri sette seg fast igjen. Jeg vet ikke helt hvem jeg skal klage til angående dette, værgudene eller FolloRen..? men stativet står nå der, og vil trolig stå til jeg klarer å løfte baken min ut av sofaen å putte det inn i bilen og levere det gratis på Teigen. Der stopper også min klaging.

Resten av denne teksten vil i hovedsak dreie seg rundt diskré refleksjoner rundt alt oppstyret i lokalavisa. Så hvis du nettopp har helt ut din siste dråpe tålmodighet i kamp med søppelkassa utenfor så kan kanskje andre tekster være mer passende for et rolig sjelsliv og blodtrykk. Klager kan rettes til min mor, da det tross alt er hun som en gang har oppdratt en sarkastisk bedreviter med tendens til økofanatisme.

Det første jeg ønsker å si noe om er påstanden om fulle kasser. La oss først ta utgangspunkt i noen harde fakta. Den tidligere kjente og kjære søppelsekken var på 100 liter og ble tømt hver uke. Det nye systemet omfatter 2 plastdunker på 240 liter hver og hvor dunken for restavfall blir tømt hver fjortende dag mens dunken for papir blir tømt en gang i måneden.  Hvilket innebærer at man før kunne kaste 400 liter avfall i måneden mot 720 liter med dagens ordning. Skulle man virkelig være motstander av å kildesortere papir og kaste alt i restavfallsdunken står man fortsatt igjen med 80 liter mer avfallskapasitet i måneden enn tidligere. Skulle dette fortsatt ikke være nok kan man for en 30% økning i renovasjonsavgiften få en 370 liters restavfallsdunk hvilket gir nye 260 liter avfallskapasitet i måneden. Vi begynner altså å nærme oss muligheten for å kaste 1000 liter søppel i måneden, pr husholdning. Da jeg tidligere også pleide å kjøre bort papir, glass og metall hadde jeg store vanskeligheter med å klare å fylle 100literssekken på en uke, med den nye ordningen har dette blitt en umulighet. Så med fare for å være på kanten til spydig, vil jeg si at -har du problemer med for fulle kasser… så sorterer du bare ikke godt nok eller produserer mer søppel enn hva jeg klarer å forestille meg. I så fall ville jeg ha tatt en seriøs behovsvurdering av hvilke engangsartikler jeg bruker, ikke for min egen skyld med for alle andre skapninger jeg deler økosystem med.

Lukt og vansker med å vaske dunkene er også noe som har blitt nevnt i løpet av sommermånedene. Og rett skal være rett, rekeskall og bleier som ligger to uker i en plastsekk i sola vil ganske sikkert ha en strammere lukt enn de som bare har ligget der en uke. Dette er en utfordring. Kompostering er en mulighet de fleste av oss på Nesodden har, så for de av oss som ikke har hunder og høner er dette en god mulighet til å bli kvitt rester etter middagen. Har du ikke plass til dette i hagen, eller ikke har hage, så oppfordres vi av renovasjonsetaten til å bruke en ekstra pose og knyte godt igjen for å hindre sjenerende lukt fra dunkene. I forhold til rengjøring av er jo dette også et nytt element i hverdagen, da de gamle stativene kun krevde at man byttet sekk. Et leserinnlegg i Amta i sommer tok for seg at det var vanskelig å vanske dunken når den var full av søppelposer og kun ble tømt hver fjortende dag. Da foreslår jeg at man venter til dunken blir tømt for så å passe på å ta en bøtte med salmiakk og grønnsåpe og skure litt i dunken før man legger oppi mer søppel. Jeg skal være den første til å innrømme at det ikke var spesielt gøy å vaske dunken etter at det trolig var en hundepose som hadde revnet og blandet seg med annet snadder, men ren det ble den.

Så på tampen ellers vil jeg også gjerne informere om at FolloRen nå kommer hjem til deg for å hente EE- og farlig avfall på opp til 20 kilo enheten for kroner 100,-. Dette for å hindre at mikrobølgeovner, dvdspillere og annet kommer sammen med restavfallet og senker gjennvinnelsesprosenten. Papirdunken er frivillig, du kan kvitte deg med den, men har ført til 40 % mer kildesortert papir i regionen, noe som burde være en gladnyhet for oss alle. Og skulle du være en av de som synes dagens restavfallsdunk er for stor, kan du kontakte FolloRen for å få en 100 liters mindre dunk og samtidig lavere renovasjonsavgift.

God høst og måtte du finne glede og interesse i resirkulering!

  ANNONSER:

 

annonse

 

annonse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Velavisen utgis av Nesodden Velforbund - epost. kontakt@nesoddenvelforbund.no