Nesodden Velforbund

Avisens forside
Tidligere artikler
Tidligere trykte utgivelser av Velavisen
Våre medlemsvel
Til Nesodden velforbunds webside
Nesodden velforbund på
facebook



Støtt NVF med
din grasrotandel!
Grasrotandelen


tips en venn

Isi-banen.

Tekst og foto: Trond Schliemann, ISI-styret og ISI Riders

 

Utskriftsformat: Link til trykket artikkel på side 2 og 3 i Fellesvelets avis nr 1/17 (5.4.2017).

 

Inni skogen, litt bortgjemt i enden av Åsaveien, på grensen mellom Hellvikskog og Ursvik Vel - der ligger ISI-banen. Ikke noe man snubler over hvis man ikke er på vei dit, og i løpet av de siste to årene er det stadig flere som har funnet veien til ISI-banen.

Her skapes en møteplass for mennesker i alle aldre og med mange ulike motiver. Du kan grille og brenne bål, spille petanque eller frisbee-golf, eller nyte en kald drikke i sola på en av benkene, mens barna leker på lekeplassen. Har du med sykkel kan du jo teste pumptrackbanen. Og det finnes selvfølgelig en god gammeldags grusbane – selve ISI-banen - å spille fotball på. Du møter høyst sannsynlig en gjeng, eller flere, frisbeegolf-spillere på vei på «runden» gjennom Nesodden DiscGolfPark.

 

ISI (Interesseselskapet Skoklefald Idrettsplass) ble startet på 1930-tallet av Hellvikskog vel. På 50-tallet ble ISI organisert som et andelslag bestående av 4 vel-foreninger - Hellvik, Hellvikskog, Oksval og Ursvik - og 4 idrettslag fra de samme velene. ISI eier et område på totalt 12,5 mål, kjøpt for en billig penge av datidens grunneiere. Formålet med laget var drift og vedlikehold av eiendommen for idretts- og lekeformål,
avvikling av felles- arrangementer og øvrige tiltak til almen nytte – en formålsparagraf som gjelder den dag i dag.

 

De fleste som bodde på Nesodden på 50-60-tallet har et forhold til ISI- banen. Det var en møteplass for fritid og lek, og for de store anledninger - dansetreff, revy-opptredener og konserter…

Isi banen motorshow

 

For ikke å snakke om ISI-lekene – den årlige kappestriden mellom de ulike velene. Store fotballkamper har utspilt seg her. Det sies at på kampene mellom Hellvik og Torvvik på 60-tallet var det flere landslagsspillere på banen (riktignok sommergjester fra Oslo), og det var alvor og prestisje i dette.

Sjekk denne youtube videoen for et lite inntrykk av ISI-banens høytid. (helt på slutten fra 12:00)


Etter hvert som riksveiene ble asfaltert og NIF kom til, ble ISI-banen mindre brukt som samlingssted og idrettsplass, og gradvis grodde området igjen. Den utrettelige banemester Per Egil Garder har i alle år holdt naturen i sjakk på selve banen, og ISI-lekene har vært avviklet som et årlig lavterskel-tilbud for de minste barna.

I 2010 tok noen ildsjeler tak i for- fallet. ISI-hytta fikk nødvendig stell og et strøk maling, nytt styre ble etablert, vedtektene ble revidert, og ISI våknet til liv igjen.
Høsten 2013 søkte vi Gjensidige- stiftelsen om penger for å bygge Aktivitetspark for barn og unge på Nesodden, og fikk ja! Prosjektgruppen ISI Riders ble etablert – en gjeng godt voksne karer med hjerte og sjel for ISI-banen, og fantasi og pågangsmot nok til å omsette 53.000 kroner i en aktivitetspark. Det ble gjort en fantastisk innsats med å rydde og tynne ut skogen rundt banen, lyktestolpen som falt i en storm i 2012 ble reist opp igjen, fotballmål og fotballbane ble rustet opp, og vi bygde grillplass, petanque-bane og en 4-hulls frisbeegolf-bane rundt «parken».

 

Inspirert av suksessen søkte vi nye penger samme høst og fikk kr 231.350 til å bygge Nesodden Frisbeegolf og Sykkelcross i 2015. I løpet av noen hektiske vårmåneder ble det bygget en pumptrack sykkelbane på området, lekeplass og parkbenker, og de fire frisbeegolf-kurvene ble innlemmet som en del av Nesodden DiscGolfPark – en 12 hulls frisbeegolf-bane i skogs-terrenget mellom Skoklefaldsletta og ISI-banen.

Siden da har området vært flittig brukt. Det arrangeres barnebursdager og utedager på skoler og i barnehager, det grilles, spilles, lekes og hygges, og på en godværsdag i juni teller vi tresifret antall frisbeegolfspillere på vei rundt banen.
2016 ble et «hvileår» for ISI Riders, men i 2017 har vi igjen fått tildelt penger – denne gangen over 500.000 kroner til å bygge sanitæranlegg og scene. Og ISI-hytta skal ferdig-stilles og gjøres tilgjengelig for utleie. Det er riktignok noen byråkratiske og budsjettmessige hindre på veien, men målet er klart. Vi håper i løpet av 2017 å ferdigstille fase 3 av vår visjon om å gjen reise ISI-banen som en viktig og trivelig møteplass for alle i nærområdet.

Isi Riders

 

ISI Riders og alle prosjektene våre er basert på dugnads-innsats. Følg med på facebook: ISI-banen Nesodden for å se hva vi holder på med. Alle med sans for det vi gjør er velkommen til å bidra, og vi kommer til å legge ut planer for dugnader utover våren.

 

Har du gode ideer og/eller et hjerte for nærmiljøet, og tid til overs, er det bare å ta kontakt.


 

 

 

 

Åpningsfest på Isi-banen

 

20 juni 2015 var det åpning av «nye ISI-banen» og ISI-lekene fikk et nytt løft. Over 500 store og små var til stede, Gjensidige-stiftelsen overrakte gavesjekk, og ordføreren stod for den offisielle åpningen. Festen varte ut i de små timer...

 



Velavisen utgis av Nesodden Velforbund - epost. kontakt@nesoddenvelforbund.no