Nesodden Velforbund

Avisens forside
Tidligere artikler
Tidligere trykte utgivelser av Velavisen
Våre medlemsvel
Til Nesodden velforbunds webside
Nesodden velforbund på
facebookStøtt NVF med
din grasrotandel!
Grasrotandelen


tips en venn

Vedlikehold av private velveier.

av Vigdis Bryn og Grethe Marie Belboe

Utskriftsvennlig pdf her. (480 Kb)


Våren er her; Tiden for dugnad på mange velveier. Vi har bak oss en sommer og ikke minst en høst med MYE regn. Vi så elver som rant over sine bredder, åkre mettet med vann og kommunale veier som ikke klarte å ta av for vannet.

Mange vil hevde at vi må belage oss på mere nedbør i årene som kommer. Mye regn tærer på velveiene. Vann som ikke blir drenert drar med seg grus og annet løst veidekke, som havner i havet. Mange av våre veier fører ned til sjøen og kan være bratte nedoverbakker.


Drenering av vann, hvordan får vi det til?
Det er lurt å sjekke hvor overflatevannet vil renne ved et kraftig regnskyll. Og det er kanskje lurt å sjekke det før flomvannet er der?

Veiene må også grøftes og grøftene må vedlikeholdes. De gror fort til og å rense de blir viktig. Ugress og andre planter kan fort føre til at grøftene gror til og det hindrer vannet i å renne der. Å drenere vann krever også at vi vet hvor det kommer fra og hvor det renner. Eiendommene nær veien kan trenge drenering. Viktig blir det å lede vannet fra eiendommen til grøft og det kan bli nødvendig å bruke rør for at dette skal fungere.
Ved innkjørsel til eiendommer må man ofte ha rør under og vedlikeholde disse. De kan tettes til av jord, blader kvist og annet. Kvaliteten på veidekke og regelmessig vedlikehold av selve veien blir avgjørende.


Foss i veien?
Slik kan det gå når den rislende, søte lille bekken plutselig finner seg et nytt løp nedover og gjør seg om til en en foss... Torill June Nybakken og Bjørn Wiggo Lange Storbråthen prøver å lede vannet bort fra veien.
Foto: Mari-Ann Myhrer


Felling av "farlige" trær:

Vedlikehold av vei inkluderer også å passe på trærne som vokser langs med veien. Det er kanskje på tide å ta en liten titt på trærne som står inntil veien og som tilhører din tomt. Ser de litt syke og falleferdig ut? Et fallende tre kan fort bli en farlig felle!

 

Greiner som henger over veien:

Det er også lurt å ta bort greiner som henger utover veien. Vann som drypper ned fra greiner og ned på en grusvei kan på sikt grave ut usansynlig store hull i veien!

 

Veltet tre

Kanskje det er på tide å ta ned treet FØR et kraftig vindkast gjør det for deg...?


 

Hver enkelt huseier er ifølge veiloven pliktig til å sørge for drenering under innkjørselen og vedlikehold av denne. Så nå når våren er her, ta en titt på dreneringen og sjekk om det er noe gammelt løv fra ifjor som bør fjernes, eller om sand og jord har glidd ned og dekker åpningene

 

 

foss

Foto: Mari-Ann Myhrer
Rennende vann har enormt stor kraft og når det kommer ut av kontroll, kan det forårsake store skader. Det fikk Freddy Bjørndahl og Bjørn Wiggo Lange Storbråthen erfare ifjor sommer, da inngangspartiet plutselig var midt i en foss..
.

 

 

Har du erfaring er med vedlikehold av vei. F.eks hva er best å bruke som veidekke? Her finnes det ulike løsninger. Hva er best: subbus, resirkulert asfalt, annet? Hva lønner seg? Hvem skal man bruke til å gjøre jobben? Hva må man være oppmerksom på under prosessen?

Send oss gjerne en mail og fortell!

 


  ANNONSER:

 

annonse

 

annonse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Velavisen utgis av Nesodden Velforbund - epost. kontakt@nesoddenvelforbund.no